Werk op locatie 'Kavel A255' introductieafbeeldingen

(4)

Wanneer?

september 2008

Waar?

In Oostknollendam (Noord-Holland) wordt jaarlijks de kunst en poëzie route ‘Veldwerk’ georganiseerd. Deze route loopt over de dijk van de Schaalsmeerpolder. De dijk biedt een weids uitzicht over de Schaalsmeerpolder, een drooglegging uit de 17de eeuw, en op het oude venenlandschap Wormer en Jisperveld. Hier vonden de eerste (menselijke) nederzettingen in Noord Holland plaats. Door het graven van sloten werd het veengebied geschikt om te wonen en landbouw en veeteelt te bedrijven.

Wie?

Stichting Veldwerk organiseert jaarlijks de route waarvan de artistieke leiding in handen is van Joke Konijn.

Waarom?

De gemaaktheid van de omgeving spreekt mij aan. Nagenoeg alles dat zichtbaar is vanaf de dijk is door de eeuwen heen geregisseerd door mensen.

Hoe?

Mijn ingreep in de Schaalsmeerpolder is een plattegrond van een stolpboerderij, zoals die van oudsher in Noord-Holland werd gebouwd. De structuur van deze traditionele bebouwing en haar omgeving is overzichtelijk en rationeel en staat voor mij symbool voor de maakbaarheid van het landschap.

De toeschouwer ziet vanaf de dijk een markering aangegeven met piketpaaltjes, steigerhouten planken en gemaaid gras. Men kan zich afvragen of het hier gaat om een nieuwbouwlocatie of wellicht om een archeologische vondst?
Vanaf de dijk is de plattegrond door het hoogteverschil goed te lezen. In het veld kan de toeschouwer zich binnen de plattegrond van de boerderij en over het erf bewegen.


Materiaal ?

Steigerhout, vurenhout, ronde palen en gemaaid gras.