Werk op locatie 'Landscapes' introductieafbeeldingen

(6)

Wanneer?

april 2006

Waar?

In de kelder van 'Babel' op de Oudenoord in Utrecht. Dit kantoorgebouw werd gebouwd in 1970 door verzekeringsmaatschappij de Zwolsche Algemeene. In de jaren tachtig is het verbouwd en in gebruik genomen door de Utrechtse sociale dienst. In 2005 is het gebouw overgenomen door Stichting Sophia en als kunstinitiatief 'Babel' verder gegaan.

Wie?

Groepsexpositie 'Landscapes' van tien beeldend kunstenaars samen gebracht door Jacqueline Santing.

Waarom?

Ik was gefascineerd door het contrast tussen de kelder en de entreehal die zich daar direct boven bevond. Je kan de kelder zien als achterkant van het gebouw en de begane grond als voorkant. De begane grond is de representatieve ruimte. De kelder, grotendeels ingericht als parkeergarage, is zoveel mogelijk aan het oog ontrokken en bedoeld om zo snel mogelijk te verlaten. Hoewel er grote verschillen zijn tussen de kelder en de begane grond zijn er ook overeenkomsten:
-De indeling van beide ruimtes wordt voor een groot deel gedicteerd door de palen waar het gebouw op rust en die door de begane grond vloer heen steken.
-Zowel de indeling van de begane grond als die van de parkeergarage zijn nutteloos geworden. In de kelder word niet meer geparkeerd. Op de begane grond is de routing gebaseerd op het bereiken van kantoren die leeg staan.

Hoe?

Door beide indelingen als het ware 'over elkaar heen te schuiven', laat ik zowel het contrast - als de overeenkomst tussen beide ruimtes zien. Op visualisaties van begane grond zijn de parkeer - en rijbaan strepen te zien van de parkeergarage. In de kelder is een deel van de plattegrond van de begane grond op de vloer getekend.

Materiaal ?

Krijtverf, CAD tekeningen.