Werk op locatie 'werk in de kunst' introductieafbeeldingen

(5)

Wanneer?

januari 2004

Waar?

Het voormalige gerechtsgebouw in het centrum van Utrecht. Dit gebouwencomplex is in de 19de eeuw gebouwd op de resten van de middeleeuwse Paulusabdij. Deze werd in 1950 ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Begin 2004 stond het gebouw leeg en wachtte op een nieuwe bestemming.

Wie?

Groepsexpositie van tien beeldend kunstenaars/ vormgevers ter afsluiting van het project 'werk in de kunst' van meertv.

Waarom?

Ik werd gefascineerd door het hybride karakter van het gestripte gebouw. Overal waren de verschillende tijdslagen leesbaar. Ik heb me laten inspireren door een knuppeldam. Dit is een pad van rondhout dat loopt door een vochtig gebied of kwestbare vegetatie in een natuurgebied.

Hoe?

Door een pad aan te leggen door een deel van het gebouw maak ik niet het object maar het gebouw tot onderwerp. Hierdoor ontstaat een toeristisch scenario met het gebouw als onderwerp. Met het beeld in het gerechtsgebouw hoop ik de nieuwsgierigheid naar het gebouw op te wekken, maar ook de vraag op te roepen over het gemak waarmee wij ons aan zo'n toeristische scenario onderwerpen. Het was fascinerend te zien hoe gemakkelijk de toeschouwer zich inderdaad liet onderwerpen aan het scenario. Er leken zelfs bepaalde gedragsregels te ontstaan met betrekking tot het gebruik van het pad. Doordat er geen sprake is van een gangbare toeristische omgeving, laat het voor de toeschouwer de vraag wat de moeite waard is te bezichtigen.

Materiaal ?

Vuren hout en underlayment.