Schetsvoorstel Land Art Biënnale introductieafbeeldingen

(6)

Waar?

Nieuwe natuur langs het riviertje de “Kleine Beerze” in Noord-Brabant.
Het wandelen langs de “Kleine Beerze” is te beleven als het maken van een reis. De richting van ons lopen wordt bepaald door de rivier die we volgen. Het traject langs de Beerze is eigenlijk heel besloten. De nieuwe natuur vormt een duidelijk contrast met het bestaande landschap. Daarnaast is het begrenst met een hek en vaak ook nog met een talud en een sloot. We bevinden ons dus eigenlijk in transit landschap, een wereld op zich zelf die ons naar een nieuwe bestemming brengt.

Waarom?

Ik associeerde het wandelen langs het riviertje met het reizen over de snelweg, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat vol verwachtingen naar een geografische bestemming maar vooral op weg naar gelukkige gemoedstoestand. Al reizend geraak je in een trance, de snelweg (het pad langs de rivier) draagt hiertoe bij. Je glijd als het ware door het landschap.
De terugweg liep ik niet langs de rivier maar over de dijk hier wordt de trance verbroken. Het talud vormt een sterke scheiding tussen de nieuwe natuur en het agrarische productie landschap. Ik wil de scheiding tussen deze werelden overbruggen.

Hoe?

Door een steiger-achtig bouwsel te maken aan beide zijde van het talud, dat als het ware door de dijk heen steekt, negeer ik het talud als scheidende grens. Zittend of recreërend op de steiger dringen zich de vragen op “waar ben ik?” en “waar ben ik naar op weg?”

Materiaal?

Hout
gemaaid – en niet gemaaid gras